magyar  |  english  |  kapcsolat

 


Hortus Hungaricus 2017-ben elmarad!

Tisztelt Kiállítóink! Tisztelt Látogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállítás és Vásár a 2017-es évben nem kerül megrendezésre.


 

„Az Év Zöldtetője és Zöldfala 2014" - Vándorkiállítás a Hortuson

Ha azt nézzük, hogy Európa lakosságának 75 %-a, hazánkénak 65 %-a él városokban, akkor nagyon nagy a jelentősége annak, milyennek szeretnénk lakóhelyünket, életterünket? Mennyire szeretnénk élhető jövőt, élhető környezetet teremteni? A „művi” környezet olyan mértékben hatalmasodik el, hogy már az emberek többsége sem érzi jól magát benne, nem beszélve a természetes élővilágról.

Lassan nálunk is teret nyer a fenntartható építészet, a csökkenő városi zöldfelületek miatt itthon is – ahogy világszerte – egyre nagyobb figyelem irányul a zöldtetők, zöldfalak építésére. A terület szakembereit tömöríti a ZÉOSZ, civil szervezet, mely az idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját.

Kezdetben Zöldtetőépítők Országos Szövetsége néven ismert meg bennünket a szakma, de ma már Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége néven ismernek bennünket, amióta a zöldfalas kollégák csatlakozásával kiegészültünk. Közös célunk: hazánkban minél több épület tetejét, homlokzatát borítsa növénytakaró. Adjuk vissza a természetnek azt, amit elvettünk tőle – saját érdekünkben is!

Az eltelt évek, konferenciák rengeteg külföldi jó példát mutattak be, de ne szégyenkezzünk – itthon is sok millió km2 zöldtető épült és néhány éve a belső zöldfalak, zöldhomlokzatok is teret nyertek.

A hazai kertépítészeti gyakorlatban egyre sűrűbben feltűnő tetőn készült kerteknek, zöldtetőknek és az épületek falán létesített belső zöldfalaknak, külső zöldhomlokzatoknak kívántunk nagyobb nyilvánosságot adni, amikor a nyár folyamán „Az Év Zöldtetője és Zöldfala 2014” címmel szakmai versenyt hirdettünk. A pályázatok elbírálása során leszűrt tapasztalatok publikálása egyben a szakterület szakmai továbbfejlesztését is jelenti. A pályázat célja az egyes szigetelési rendszerekről, termesztő közegekről és speciális növényalkalmazásokról megalapozott szakmai vélemény kialakítása.

A pályamunkákat a ZÉOSZ 15 évét felölelő Vándorkiállítás keretében a Hortus Hungaricuson szeretnénk bemutatni, majd ezt követi néhány más hazai helyszín is.

De teret adunk azoknak is, akik csak egy jól sikerült fotót szeretnének publikálni, hiszen a szakmai pályázat mellett meghirdetésre került a „15 év zöldtetői, 5 év zöldfalai – Magyarországon” online fotópályázat. A képeket a ZÉOSZ titkárságra lehet beküldeni, azok feltöltése folyamatos, 2014. szeptember 12-ig. Szavazás lezárása: 2014. szeptember 22, azaz a Hortus Hungaricus befejezését követő nap! A pályázatok feltételei a ZÉOSZ honlapon (www.zeosz.hu)!

A ZÉOSZ, a GreenCity Tanács alapító tagja, a Magyar Díszkertészek Szövetsége újdonsült tagja, 15 éve speciális területet képvisel, hiszen tagjai között található kertész, tájépítész, dísznövénytermesztő éppúgy, mint a szigetelő, építész, anyaggyártó és anyag forgalmazó.

Köszöntjük a 20. Jubileumi Hortus Hungaricust és örülünk, hogy az idén is lehetőséget kaptunk ráirányítani a figyelmet: a klímaváltozás negatív hatásait csak szakszerűen megépült, jól karbantartott zöldfelületekkel lehet csökkenteni. Adott a lehetőség! Kihasználatlan tetők és homlokzatok sokasága vár arra, hogy szakmánk birtokba vegye… és hogyan, milyen eszközökkel élhetünk; a zöldtetők, zöldfalak és zöldhomlokzatok szakmai elvárásai – erre ad választ a ZÉOSZ Jubileumi Kiállítása. Várjuk Önt is, legyen nagykövetünk!

Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

"A természet kegyelmét ontja bőven:
A fűben, virágban és a kőben.
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad;
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra vele visszaélsz."

( Shakespeare )

.

Rendező
 
Flora Hungaria
 

 

 

 

 
 
 Társrendező

Médiapartner

 
 Partnereink